10.4.08

Nestrupena kača: "Corn Snake" ali ameriški gož

Corn snake (Elaphe guttata guttata) - ameriški gož

V ZDA ime “corn snake” (koruzna kača) izvira iz časov, ko so kmetje na jugu ZDA shranjevali obrane koruzne storže v lesenih koritih ali barakah (imenovanih “corn crib”), kamor so potem koruzna zrna pridno hodile glodat miši in podgane. To pa še ni konec zgodbe, ker so se v teh lesenjačah naselile tudi “corn snakes”, ki so se hranile z nadležnimi glodalci in tako pomagale čuvati kmetov pridelek.

Latinsko ime (Elaphe guttata) izhaja iz:

  1. grške besede "Elaphe", ki v prevodu pomeni "jelenova koža". Ameriški gož ima namreč gladko kožo, ki je na otip kot fino, mehko (jelenovo) usnje.
  2. grške besede "guttata", ki pomeni "pegast" po očem prijetni obarvanosti ameriškega goža: z velikimi rjavo rdečimi lisami, ki so črno obrobljene - na oranžni ali bež podlagi.






corn snake 1

Največja “corn snake” kar so jo kdaj našli je bila dolga celih 182,8 centimetrov. Povprečna velikost je med 45,7 in 111,7 centimetri. Corn snake je med najbolj barvitimi kačami, kar jih živi na Floridi, po navadi oranžno-rjave barve po vrhu in s črno-belim vzorcem šahovnice po trebuhu. Na glavi ima značilen vzorec v obliki puščice (slika spodaj).









Corn Snake

Občasno najdejo na jugu polotoka Floride “corn snakes” ki nimajo nič rdečega pigmenta. Njihovo telo je po vrhu sivkasto, s črnim vzorcem (slika spodaj).








Cordy x Aria

Po navadi jo je najti v gozdovih, kjer rastejo borovci (pine lands), v močvirjih, na poljih in v rezidenčnih predelih. Ta neškodljiva in barvita kača je najbolj aktivna ponoči. Izredno dobro pleza. Najraje se zadržuje pod skalami in hlodi, pod drevesnim lubjem in celo v palminih listih.Hrani se z glodalci, martinčki, žabami ter pticami in njihovimi jajci.






Abbott's Okeetee Corn Snake Slide





Med aprilom in junijem odloži samica “corn snake” med 3 in 40 jajci. Mladiči se izvalijo med julijem in septembrom. V ujetništvu lahko “corn snake” živi do 22 let.





Corn Snake

***

Ni komentarjev:

Google