22.4.08

Strupena kača: Eastern Coral Snake (Micrurus fulvius fulvius)

Največja vzhodna koralna kača (Eastern Coral Snake) ki so jo uspeli izmeriti do sedaj, je bila dolga 121 centimetrov, drugače pa te barvito obarvane strupenjače v popvprečju zrastejo samo od 51 do 76 centimetrov.

Njihov rep je črn zozkimi rumenimi progami, glavo imajo tudi črno in majhno, po telesu so pa tudi rdeče, pri čemer ozek rumen pas vedno loči širši rdeč in črn pas. Mladiči koralne kače so obarvani popolnoma enako kot odrasli primerki.


eastern coral snake




Vzhodne koralne kače je moč najti vsepovsod, tako v suhih življenjskih okoljih kot v bližini močvirij. Le redko jih je videti na odprtem ali celo plezati po deblu hrasta, v glavnem se skrivajo pod odpadki in v tleh.

Koralna kača je sorodnica kobre, njen ugriz je strupen in lahko bi bil smrten, vendar pa je njen strup v resnici manj učinkovit kot npr. ugriz oz. strup diamantne klopotače. Prehranjuje se z manjšimi kačami, žabami in martinčki. Ni napadalna.

Koralno kačo je zlahka zamenjati z dvema nenevarnima, nestrupenima kačama: scarlet snake (Cemophora coccinea) – škrlatno kačo in scarlet kingsnake (Lampropeltis triangulum elapsoides) - škrlatno kraljevsko kačo. V pomoč pri razlikovanju strupenih in nestrupenih primerkov je nekdo sestavil naslednji verz:

'If red touches yellow, it can kill a fellow' (coral snake)
'If red touches black, it is a friend of Jack' (scarlet kingsnake or scarlet snake)


scarlet snake



Obe nestrupeni kači sta po vrhu glave rdeči (slika zgoraj: škrlatna kača).


***

Ni komentarjev:

Google