11.4.08

Strupena kača: Pygmy Rattlesnake (Sistrurus miliarius barbouri)

Danes pa predstavljam prvo strupeno kačo s Floride, najmanjšo med klopotačami, Pygmy Rattlesnake. Ta je v resnici majhna, saj v dolžino ne zraste več kot 60 centimetrov.







Kadar se počuti ogrožena, ta najmanjša klopotača povzroča s svojim repom zvok, ki je še najbolj podoben zvoku kakšnega insekta in ga je človeškemu ušesu moč slišati šele iz bližine slabega metra.




This is a Dusky Pygmy Rattlesnake.  I got within about 3 feet of it as I went around because I didn\'t know what it was at the time.  Smart.



Sama sem si jo imela priliko zelo podrobno ogledati lansko poletje (iz bližine manj kot pol metra), ko je zvita ležala v bližini našega hišnega praga. Čeprav nisem ljubiteljica kač moram priznati, da so se mi barve in vzorci na kačjih životih zdeli vedno precej fascinantni. Tale mini klopotača je tudi ena od tistih, katere vzorec je vreden občudovanja, ker njene črne lise zgledajo, kot da so žametne in izstopajo v navidezni relief, tako da celoten vzorec daje vtis zelo intenzivne tridimenzionalnosti. Res nekaj posebnega!





Pygmy rattlesnake ima trikotno oblikovano telo in veliko glavo. Po hrbtu je siva s tremi vrstami črnih lis, nekatere imajo pa tudi eno vrsto rdečih lis (slika zgoraj). Med tem ko druge klopotače lovijo toplokrvne male živali, pa pygmy klopotača najraje je žabe. Zato najpogosteje živi v bližini močvirij, vzdolž jezerskih obrežij in obal ribnikov.


pygmy Rattlesnake



Ta majhna klopotača je slavna po tem, da je izjemno agresivna. Njen ugriz je sicer lahko smrtonosen brez hitre zdravniške pomoči, vendar pa v večini primerov temu ni tako. Vsekakor pa strup, ki ga ob ugrizu izbrizga pygmy, povzroči žrtvi ugriza zelo hude bolečine.


Pygmy rattler



Pygmy Rattlesnake je tudi ena izmed tistih posebnežev med kačami, ki kotijo skoti žive mladiče.

***

Ni komentarjev:

Google