5.5.13

Ellie Schiller Homosassa Springs Wildlife State Park

V letu 2013 Florida praznuje 500-letnico svoje zgodovine. V počastitev te častitljive okrogle obletnice se bodo skozi vse leto po vsej sončni zvezni državi (Sunshine State) odvijale najrazličnejše prireditve. Eden izmed mnogih prireditvenih prostorov je tudi park za divje živali v Homossasa Springs. Narodni parki na Floridi so dobro vzdrževani in dobro obiskani, kar potrjuje tudi že drugič prejeto zlato priznanje tej zvezni državi za najboljše parke v ZDA.
Florida State Parks Twice Named "Nation's Best" TALLAHASSEE- Florida State Parks was awarded twice the National Recreation and Parks Association’s Gold Medal Award, honoring Florida as the "Nation’s Best State Park Service." The Gold Medal, a second for Florida’s park system, was presented at the National Recreation and Park Association Congress and Exposition in San Antonio, Texas.


Nazadnje sem park obiskala pred dvema kakšnima dvema tednoma in vse živali so bile veliko bolj aktivne kot pa Januarja. Ptice so začele gnezditi v krošnjah dreves, na obrežjih reke in majhnih otokih.

Avtor vseh fotografij spodaj: © Robert Kravos

Lisica in rdeči volkovi se očitno dobro počutijo.

Florida aligatorji se bolj malo premikajo in v mojih očeh še vedno zgledajo kot da so skulpture, narejene iz betona.

V parku Homosassa Springs domujejo tudi štirje nežni velikani, West Indian manatees, ali morske krave po slovensko. Veliko ljudi gre plavat z njimi, tako kot plavajo z delfini. V Homosassi je pa mogoče opazovati te velike in počasne živali precej od blizu, in se naučiti veliko o njihovih življenjskih in prehrambenih navadah.Park je že kar precej let namenjen izključno živalim, ki živijo na Floridi. Pred tem pa je nudil domovanje eksotičnim živalim s celega sveta. Po spremembi namembnosti so upravitelji zlahka našli domovanje za vse svoje prebivalce, razen povodnega konja. Ta nekaj-tonski afriški filmski zvezdnik po imenu Lou, ki je igral v Daktariju, je postal uradni prebivalec Floride in s tem mu je pripadlo dovoljenje, da prebiva v Homosassi do smrti.

Lou je zdaj star 53 let in zgleda zelo zadovoljen  v svojem bivališču. V divjini povodni konji ne doživijo tako visoke starosti, v dobrih pogojih v svojem zavetišču pa bo Lou po vseh pričakovanjih razveseljeval obiskovalce Homosassa Springs parka še kar nekaj let. 

Ima pa Lou, tako kot vsi povodni konji, tudi hudobno žilico. Kadar se pokaka, obrne svojo zadnjo plat proti obiskovalcem in z repom pošprica svoj kakec vse naokrog. Namen je menda označevanje teritorija. Mogoče je tako v divjini, v parku pa, po mojem mnenju, postane Lou od časa do časa naveličan človeških obrazov ki neprestano buljijo vanj, in si na ta način učinkovito in hitro zagotovi malo miru.

Večina obiskovalcev pride v park s pontonskim čolnom navzdol po reki Pepper Creek. Med mojim zadnjim obiskom nam je kapitan povedal, da kdorkoli pride v stik z Loujevim drekcem, na njegovem čolnu zagotovo ni zaželjen. Smrad je menda neznosen... :)

V spodnjem videu je še več slik iz Ellie Schiller Homosassa Springs Wildlife State Park-a.Objavite komentar
Google